2024.10.16. 18:55

Megrovással megúszta az irathamisítást a tisztviselő

Megrovással megúszta az irathamisítást a tisztviselő

Visszadátumozott irat kiállításával járult hozzá Ugodi Andrea, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke ahhoz, hogy az egyik megyei kormányhivatal főigazgatóját egy járási hivatal ügyintézőjévé fokozzák vissza.

A kontroll.hu birtokába került dokumentumok szerint 2014. decemberében adtak át a kormányhivatali főigazgatónak egy kinevezés módosításáról szóló okiratot, amelyben az egyik járási hivatal ügyintézői munkakörében helyezték át.

Az érintett panaszt nyújtott be az eljárás ellen, de a Kormánytisztviselői Döntőbizottság azt elutasította. A munkaügyi bíróságon is megtámadta az áthelyezést azzal az indokkal, hogy az csak úgy lett volna érvényes, ha a leendő munkáltató, a járási hivatalvezető is aláírja azt. Az erről szóló előkészítő iratokat 2015 szeptemberében csatolta.

Ugodi Andreát időközben a Tolna Megyei Kormányhivatal igazgatójává nevezték ki, és az ügyészség szerint ez sem akadályozta abban, hogy 2015. szeptember 29-én a kormányhivatalban kiállítson egy olyan dokumentumot, amelyet 2015. január 5-re dátumozott vissza és Szekszárdi Járási Hivatal vezetőjeként írt alá. Ugodi ezután a dokumentumot két kollegáján keresztül eljuttatta a munkaügyi perben a kormányhivatalt képviselő ügyvédhez.

Az ügyészség szerint Ugodi hamis okiratot szolgáltatott és elkövette a hamis tanúzás bűntettét.

Csakhogy úgy ítélték meg, hogy ebben az esetben még "a törvény szerint alkalmazható legkisebb büntetés kiszabása is szükségtelen". Az eljárást erre hivatkozva 2018 decemberében megszüntették és megrovásban részesítették Ugodi Andreát.

Ugodi azóta is kormánytisztviselőként dolgozik a nyilvános adatok alapján, 2023 végén pedig megválasztották a kormánytisztviselők érdekképviseleteként működő Magyar Kormánytisztviselői Kar elnökévé is. Köszöntőjében arról ír, hogy feladatukként tekint a tényleges közigazgatási munkában felhalmozódott sokéves tapasztalatok átadására, közvetítésére, a jó gyakorlatok terítésére és újabb lehetőségek feltárására.

Kérdéseinket elküldtük a Magyar Kormánytisztviselői Karon keresztül Ugodi Andreának, de nem érkezett válasz megkeresésünkre. Így azt sem tudhattuk meg, hogy Ugodi szerint szerint hogyan befolyásolja a kormánytisztviselők megítélését, ha kiderül, hogy az általuk elkövetett hivatali ügyekkel kapcsolatos visszaéléseknek valójában - mint azt Ugodi esete is mutatja - nincs következménye.