Ma 13:30

Isteni színjátéktól Orbán Balázs „őszödi beszédéig” - ellenzéki vélemények a forradalom évfordulóján

Isteni színjátéktól Orbán Balázs „őszödi beszédéig” - ellenzéki vélemények a forradalom évfordulóján

A főpolgármester Strasbourgból üzent, a DK az Ötvenhatosok terén, a Jobbik Mansfeld Péter budapesti szobránál emlékezett meg.

„A legforróbb hely a pokolban azoknak van lefoglalva, akik az erkölcsi válság idején megőrizték semlegességüket.” – idézte Gyurcsány Ferenc a legújabb kormányzati szlogenre utalva az Isteni színjáték szerzőjét, Dantét a nemzeti ünnepen. A Demokratikus Koalíció elnöke az Ötvenhatosok terén tartott megemlékezésen hangsúlyozta, hogy aki élet és halál, gyilkos és áldozat dolgában nem mer egyenesen fogalmazni, annak az 1956 zászlaján levő középső, nagy, szimbolikus lyuk valójában a semmi. A volt miniszterelnök összekötötte beszédében az ’56-os magyar függetlenségi harcot és Ukrajna honvédő háborúját, amikor arról beszélt, hogy 68 éve Magyarország meg akart szabadulni az orosz-szovjet uralomtól. Ezért, tette hozzá, a DK árulónak tekinti mindazokat, akik „utálkozással figyelik” azt, hogy Ukrajna nem akar orosz uralom alatt élni. 

A Momentum ennél tovább ment három pontos felhívásában, ebben az ellenzéki párt első helyen követeli a kormánytól, hogy Magyarország is küldjön fegyvert a hazájukat védelmező ukránoknak. Ők – Orbán Viktorral ellentétben - úgy gondolják, hogy a béke előfeltétele Oroszország veresége,
ezért felszólítják a miniszterelnököt, hogy „limitálja a gazdasági minimumra” az orosz és egyúttal a kínai kapcsolatokat is.

 Az orosz-ukrán háborúval összefüggésben az MSZP, amely hagyományosan a forradalom előestéjén és Kaposváron, Nagy Imre szülővárosában tartotta megemlékezését, a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs sokakat felháborító megjegyzését nem hagyta szó nélkül. „Nincs helye se a magyar közéletben, se a politikában az olyan embernek, akinek hazánk szuverenitása csak egy képzelt ellenséggel szembeni retorikai elem, de a valódi bajban tálcán adná át országunk kulcsát egy agresszornak – hangoztatta Komjáthi Imre pártelnök a somogyi megyeszékhelyen.

Orbán Balázs szavaira a Jobbik elnökhelyettese is utalt pártja budapesti megemlékezésén. Brenner Koloman azt mondta, hogy 1956-ban a saját hazájukban szabadon élni akaró magyar hazafiak mentek az utcára. Ezért, tette hozzá, szembeszállnak minden olyan kísérlettel, amely meg akarja hamisítani a történelmet, „legyen ez egy orosz tankönyv, ahol fasiszta csőcseléknek hívják 1956 hőseit, vagy legyenek ezek fideszes karrierhazafiak”. Arról is beszélt, hogy az a szabadság, amely a keleti blokk „legvidámabb barakkjává” tette később Magyarországot, az ’56-os szabadságharcosok vérével íródott. A Jobbik Mansfeld Péter budai szobrához hívta szimpatizánsait, a 18 évesen kivégzett ipari tanuló volt a kádári megtorlások legfiatalabb áldozata.

„Magyar Péter egy báránybőrbe bújtatott nyilvánvaló áruló” – mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az ellenzéki párt '56-os megemlékezésén. Toroczkai ezután azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „átadta szuverenitásunkat és függetlenségünket a brüsszeli nagyoknak”, most pedig kinyitotta az ajtót a másik irányba, hogy „jöjjön a kínai tőke is, ha már az amerikai itt van”. A párt megemlékezése rövid időre megakadt, mert az ölyv, amit a turult szimbolizálva röptetni kezdtek, először neki repült egy fának, majd hosszú percekig nem volt hajlandó visszamenni a solymászhoz, hanem leszállt a Böszörményi útra.

Karácsony Gergely a nemzeti ünnep egy részét az európai főpolgármesterek találkozóján töltötte, ezért YouTube-csatornáján közzétett videójában beszélt '56-ról. Orbán Balázs hírhedtté vált nyilatkozatára utalva a főpolgármester azt mondta: a hatalom annyira beleszédült a pávatáncába, hogy szerintük az agresszor előtt meg kellene hunyászkodni, fenyegetésre feladni a szabadságot. Karácsony szerint ellen kell állni annak, hogy 68 év után a forradalom hőseinek emlékét meggyalázzák, mert 1956 a nemzet legszebb arcát mutatja. Baloldali a jobboldalival, munkás az értelmiségivel, fővárosi a vidékivel közösen harcolt az országért, mert a különbözőségek ellenére a szabadság és a haza szeretete összeköt minden magyart. Ezt a nemzet legszebb arcának nevezte, amelyhez ragaszkodni kell. Úgy fogalmazott: "Ez a lyukas zászló messze hangzó üzenete, hogy az összetartozás csak akkor lehetséges, hogyha senki semmilyen ideológia nevében senkinek nem akarja megmondani, hogy hogyan kell szeretnie a hazát."

A címlapképen Mansfeld Péter fővárosi szobra/ Facebook

Kapcsolódó tartalmak