Ma 10:46

Miért nem érdemes ma már fideszesnek lenni?

Miért nem érdemes ma már fideszesnek lenni?

Valami elmozdult a magyar politikai szélkakas tájolójában. Első alkalommal vezet a Tisza Párt a közvélemény-kutatásokban, a víz fölött madarak keringenek, és a kérdés ott lebeg a levegőben: mi lesz a jóllakott fideszes közép- és alsókáderekkel? Ők azok, akik reggelente egyik kezükben minisztériumi paksamétát szorongatnak, a másikkal pedig a szolgálati autót pittyentik. Az RVG-rendszámú Skodát – a rangjuknak megfelelő méretben. Vajon hogyan birkóznak majd meg a gondolattal, hogy véget érhet az aranykor?  

 

A Fidelitas álmodozóinak kora  

Kezdjük az elején: ott vannak a fidelitasosok, a lelkesen masírozó fiatalok, akik talán már megérezték, hogy valami nem stimmel. Kérdezhetnénk, mi lesz velük, ha a párt tengelye elmozdul, és a napsütéses elnökségi ülések helyett hirtelen Tisza párti szélben fújdogáló politikai viharra találnak? Nos, a válasz nem olyan nehéz, mert hát szegény fiatal kereszténydemokraták nem mindig a legokosabbak, igaz, fejlődni sosem késő. Ám ami igazán veszélyes számukra, az az, hogy ebben a változó világban el kellene kezdeni gondolkodni. Éles helyzetben. Egyedül. A programozás bonyolult világában eltévedt botok talán versenyképesebbek lehetnek.  

 

Az alsókáderek: Adieu, pecsenye!  

A párton belüli alsókáderek, akik a mindennapi feladatokat végezték, kicsit olyannak tűnnek, mint a pecsenyéjükbe belefeledkezett medvék. Ma még szépen hízogatnak a közigazgatás zsírján, de mi lesz velük, ha a politika áramlása egyszer másfelé tereli a szalonnás kenyereket? Egy átlagos fideszes alsókáder álmaiban sem fordul elő, hogy a Tisza Párt hirtelen politikai főszereplővé válik. Mégis: ott van a statisztikákban, egyre feljebb. Mi történik akkor, ha lekerül az étlapról a jól megszokott bőségtál? Nem mindenkinek megy olyan könnyen a diéta!  

 

Mi lesz a középkáderekkel?  

Azokkal, akik olyan magabiztosan feszítettek a pártirodában, mintha örökké ők rendeznék az ország sorsát. Hozzájuk már személyesen szállították a hűtőszekrényeket a kampányok idején, hogy a hideg italok mindig kéznél legyenek. De mi lesz, ha nem lesz mit berakni a hűtőbe? A középkáderek hirtelen politikai éhséget érezhetnek. 

 

Hozzászoktak a gondolathoz, hogy mindig van egy meleg szék és egy kényelmes feladat. De mi történik, ha a politikai széljárás egyszer csak a Tisza irányába fordul, és nem marad más, csak a hideg áramlatok?  

 

Egy új politikai világ  

Miközben a Tisza Párt lassan, de biztosan vezet a közvélemény-kutatásokban, a fideszes kádereknek érdemes lenne elgondolkodniuk: vajon megéri még ebben a buliban maradni? Egy idő után a hatalmi struktúra talán már nem nyújtja azt a kényelmes fészket, amit eddig megszoktak. A kérdés, hogy ki marad talpon, ki tudja újra feltalálni magát, amikor az áramlatok elkerülik a jól bevált folyómedret. Talán ideje lenne új karrierterveket szövögetni, hiszen nem mindenki fog tudni elhelyezkedni a Tisza-parton. De ne aggódjatok: az élet mindig hoz új lehetőségeket. Lehet, hogy valaki beiratkozik egy tanfolyamra, vagy politikai kabaréban találja meg az új hivatását. Az utókor hálás lesz nekik – ha nem is politikai érdemeikért, de legalább azért, hogy kiváló példát mutattak a változáshoz való alkalmazkodás nehézségeiről.

Címlapkép: Facebook