2024.10.16. 16:00

Néhány erős mondat Karácsony Gergelytől

Néhány erős mondat Karácsony Gergelytől

A főpolgármesterrel néhány nappal a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt készített exkluzív interjút a Kontroll. 

Kontroll: - A főpolgármester, az újraválasztott főpolgármester közgyűlési többség nélkül kezdi el irányítani a várost. Volt az elmúlt három hónapban álmatlan éjszakája emiatt?

- Nem szoktak álmatlan éjszakáim lenni, emiatt sem volt. Minden új helyzetben benne van a lehetőség, hogy csináljuk még jobban, és az is benne van, hogy csinálhatjuk rosszabbul. Én ezt utóbbit természetesen szeretném elkerülni. A magyar belpolitika is változott, egészen biztos vagyok benne, hogy az elmúlt három évtizedben nem volt még olyan, hogy a képviselők 80 százaléka még soha nem volt a Fővárosi Közgyűlés tagja. Most ez a helyzet van, ennek az összes lehetőségével és összes kockázatával.

K.: - Az elmúlt hetekben folyamatos vita és üzengetés történt a főpolgármester-helyettesek kijelöléséről. Fél év múlva a főispán jelölheti ki a helyettesét, akit kénytelen lesz elfogadni. Okozhatja ez a vesztét?

- És akkor mi van? Ezt tudom erre mondani. A főispán csak olyat tud kijelölni, aki ezt vállalja, én pedig az elkövetkező hetekben, hónapokban el fogom venni mindenkinek a kedvét attól, hogy ezt megtegye olyan valaki, aki nem a munkámat akarja segíteni. A törvény nem írja elő, hogy az alakuló ülésen kell helyettest választani, de nyilván előbb-utóbb meg kell történnie, és ha valakit egy hosszan elhúzódó folyamatban a főispán kijelöl, és vállalja, az valószínű olyasvalaki lesz, aki segíteni akarná a munkámat, és nem ellenezni. Én ettől sem félek. Van egy vörös vonal: azok, akikkel becsületesen, tisztességesen, együtt, átláthatóan dolgoztunk, azok az én csapatom részei. És én vagyok a főpolgármester. Halló!

K.: - Ragaszkodik ahhoz, hogy a két közgyűlés között önálló döntéseket is hozhasson? Ez lényegében ahhoz a rendeleti kormányzáshoz is hasonlítható, ahogy Orbán Viktor működteti a Parlament megkerülésével Magyarországot évek óta. Miért van szüksége még mindig erre a Covid-19 idején bevezetett jogkörre?

- Az egyeztetésen a frakciók kérésének engedve, illetve az ő érvelésüket elfogadva ennek a jogkörnek egy nagyon jelentős mértékű csökkentését fogom indítványozni, tehát önként teszek olyan javaslatot, hogy a fővárosi frakciók érezhessék azt, hogy nem bábok itt a közgyűlésben.

K.: - Hajlandó-e engedni abba, hogy a többi párt is belenyúlhasson fővárosi cégvezetők kiválasztásába?

A főpolgármestertől várják el, hogy működjön a város, de nem minden döntés van nálam. Több cégben megszüntetjük az igazgatótanácsokat, ami azt jelenti, hogy önmagában visszaszáll a közgyűlésre az a jog, hogy kinevezzék a vezérigazgatót. Azoknál a cégeknél, ahol van igazgatótanács, a közgyűlésnek erős kompetenciája van arra, hogy a cégek stratégiai működését befolyásolják. A város működése szempontjából Tarlós Istvánhoz hasonlóan a megosztott felelősséget érzem helyesnek, a főpolgármester és a közgyűlés közösen felelős azért, hogy a cég jól működjön, az igazgatótanácsot pedig a közgyűlés választja, ami nélkül a cégvezető mozdulni se tud. 

Én megyek börtönbe, hogyha valami rosszul megy, nem a közgyűlés bizottságának valamelyik tagja Azokban a személyi döntésekben, amiket én meghozok, soha nem fogok senkire mutogatni. 

K.: - Tarlós Istvánnak köszönheti a vétójogot. Élni fog vele?

- Kizártnak tartom, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntéseinek nagy számát én megvétózzam. Olyan esetben lehet, hogy élni fogok vele, ha valami aláássa az önkormányzat működését, vagy hosszú távú negatív hatásokat okoz, de nem készülök nagyon gyakran használni ezt az eszközt.

K.: - Júniusban a szavazók azt is üzenték, hogy Gyurcsány nélkül is van Karácsony. Felszabadították az önt indító pártok befolyása alól?

Amit a Fidesz-propaganda tol, hogy itt egy Gyurcsány-fogság van a Városházán, annak a világon semmi köze nincs a valósághoz. Voltak DK-s polgármesterek, akikkel együtt dolgoztunk, őket is a pártközpontból indították. Majd az emlékiratomban hosszú sztorikat fogok írni erről.

K.: - 2029-ben milyen párt jelöltjeként akarja megnyerni a főpolgármesteri címet?

- A budapestiek jelöltjeként. Nekem a legfontosabb partnerségem a választásra való felkészülésben egy társadalmi koalíció volt, összesen huszonhét szervezettel írtuk közösen a programomat.  Hogy 2029-ben milyen pártok lesznek a magyar belpolitikában? Egyáltalán lesznek-e még pártok, vagy pedig lokális politikai erők lesznek, akik a várospolitikát kiszedik a pártok kezéből? Ez még nagyon messze van.

K.: - A hajléktalanellátásban lesz valamilyen új megoldás az elkövetkező öt évben? 

- Tartom magam ahhoz a vízióhoz, hogy senkinek sem kell az utcán lakni. Ha ebből a célkitűzésből engedünk, akkor még addig sem jutunk el, ahová el lehet. A városi együttélésre legnagyobb terhet jelentő hajléktalanok többsége súlyos pszichiátriai beteg, nagyon súlyos addiktológiai problémákkal.  

Ezért mi alacsony küszöbű ellátásokat kezdtünk kialakítani, azaz bárki bemehet. Meglepően gyorsan betelnek ezek a kapacitások, ezért újakat kell létrehoznunk, de az a legfontosabb, hogy a hajléktalanság csak akkor fog jelentős mértékben csökkenni, ha nem termelődik újra.  

K.: - Az olimpia Ön számára cél, vagy eszköz?

- Egyértelműen eszköz, ráadásul jó eszköz, éppen ezért én pártolom ezt. A magyar nemzeti identitásban a sport fontos, de én nem ebből a szemszögből nézem. Arra tettem esküt, Budapest fejlesztése érdekében mindent megtegyek, és egy olimpia egy történelmi lehetősége egy városnak, hogy újra gondolja önmagát. A kormány, az Olimpiai Bizottság, a főpolgármester is akarja, a közgyűlés is szerintem meggyőzhető, csak az a helyzet, hogy olimpia akkor van egy városban, ha a városlakók is azt szeretnék.