2024.10.15. 16:05

Véget érhet a Pócs-korszak a Jászságban?

Véget érhet a Pócs-korszak a Jászságban?

Hárman is esélyesek arra, hogy Pócs János helyett induljanak a 2026-os országgyűlési választáson Jász-Nagykun-Szolnok megye jászberényi központú körzetében.

A politikus ugyan meg tudta tartani 2022-ben a képviselői helyét, de nem tudta "visszaszerezni" Jászberényt a Fidesznek. Ráadásul még a fia, ifjabb Pócs János is kikapott Jászapátiban a Tisza Párt által támogatott, de függetlenként induló Illés Gergőtől.

Nemcsak Pócs az egyetlen, aki a választókerületi felelősként gyenge eredményeket hozott a Fidesznek önkormányzati szinten. A Rétvári Bence által támogatott jelöltek a legutóbbi választáson ugyancsak gyengén szerepeltek; a politikus által képviselt Pest megyei, Vác központú választókörzet négy legnagyobb településében sem sikerült fideszes polgármesternek nyernie, és a többséget sem tudták megszerezni. Németh Szilárd még nála is kevesebb eredményt tudott felmutatni: a csepeli politikus körzetében gyakorlatilag az összes választást elbukta a Fidesz.  A kormánypárt itt le is szalámizta magát Németh segítségével, miután Borbély Lénárd csepeli polgármester és a rezsibiztos harcából utóbbi jött ki vesztesen a Fidesszel együtt.

Csakhogy Rétvári belügyminiszter-helyettesként fontos pozíciót tölt be a kormányban, Németh pedig Fidesz-alapítóként tölt be alelnöki tisztséget a pártban. Pócs viszont nincs ilyen magas pozícióban a Fideszben, nem tartozik a "védett" politikusok közé.

Három név is szóba jöhet

Éppen ezért merült fel a Fideszen belül, hogy erősítenek Jászberény környékén, és Pócsot lecserélik egy olyan jelöltre, akinek a neve nem kopott el az évek során botrányai miatt. A legesélyesebb Borbás Zoltán, aki Jászapáti önkormányzati képviselője és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés főállású alelnöke a kormánypárt színeiben. Készségesen beszélt arról több alkalommal is, hogy Budai Lóránt független jászberényi polgármester mit és miért csinál rosszul. Tavaly például azt helyeselte közgyűlési alelnökként, hogy visszakozott a megye, a városnak ígért egymilliárd forintos támogatás ügyében és a pénzt inkább egy katolikus egyetemhez irányította volna.

Borbás Zoltán.jpg

Felmerült még Hajnal-Nagy Gábor neve, akinek forrásaink szerint szintén van esélye választókerületi elnökké válni, hogy ha jól teljesít az elkövetkező bő egy évben. Jászberényi polgármesterjelöltként ez nem jött össze neki: mindössze 28 százalékot szerzett a szavazatok 71 százalékát begyűjtő Budai Lóránttal szemben.

Hajnal-Nagy 2019 előtt a város alpolgármestere volt, regnálása alatt vásárolta meg a közel 1400 négyzetméteres Bathó-palotát a Kalanag Agro Kft. 61,5 millió forintért, amely keresztapjának a vállalkozása. Igaz, a döntés előtt a Jobbik és a DK vádjai után keresztapja felszólítására elhagyta a termet.

Tamás Zoltán neve is felmerült. Ő a Jászberényi szakképző iskola igazgatója 2007 óta, 1998 óta önkormányzati képviselő a Fidesz színeiben. Pócs módszereit vitatta, amikor 2022 végén előbb a DK képviselőjével karöltve feloszlatták a testületet, majd az addig többség nélkül dolgozó Budai Lóránt és csapata megalázó vereséget mért a helyi kormánypártokra, akiknek csak kompenzációs listás hely jutott a 2023 januárjában tartott időközi választás után.

Az, hogy melyikük lesz a befutó, forrásunk szerint az elkövetkezendő egy évben fog eldőlni a pártnál bevett "versenyeztetés" után. Az szerinte biztos, hogy Pócs támogatása nemcsak a párt vezetésénél mérséklődött, de a helyi erős emberek körében is az évek alatt, így az esetleges csere egészen biztosan nem ütközik akadályba egyik szinten sem. Az sem szól Pócs mellett, hogy nem rendelkezik érettségivel, ezért parlamenti pozíciókkal való terhelhetősége a törvényi szabályozások miatt korlátozott.

Pócs János

1981-ben a Hatvani Szakiskolában végzett víz- és gázszerelőként. 1998 és 2010 között Jászapáti önkormányzati képviselője. 2010 és 2014 között Jászapáti polgármestere. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője 2010. május 14. óta. Ősei Csányban dinnyetermesztéssel foglalkoztak. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője. 2014. május 6. és 2014. június 2. között az Országgyűlés jegyzője.