Ma 09:02

Ismét drágul a grízes tészta, nehéz helyzetben a közétkeztetés

Kontroll.hu
Kontroll.hu
Ismét drágul a grízes tészta, nehéz helyzetben a közétkeztetés

Komoly áremelkedés jöhet ősztől az iskolai menzákon, a drágulásban az infláció mellett a munkaerőhiány is közrejátszik. A közétkeztetési cégeknek 10 százalékos béremelést kellett adniuk, hogy megtartsák a dolgozóikat.

Nagy eltérésekkel, de minden iskolai menza díja emelkedik idén ősztől – írja a Népszava. A nagyüzemi pékségek 15-30 százalékos áremelést terveznek, miközben drágul az energia, emelkedett a gáz ára, és vannak vállalkozások, akiknek nem mindig van választási lehetőségük a tarifákat illetően. 

„Rendkívül nehéz időtállóan kalkulálni a költségeket, mert a múltbeli árak, illetve árdinamika alapján kell megmondani, hogy mennyiért fogunk szolgáltatni majd egy éven át” - mondta lapnak Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője.

Az ágazatban aggasztó a munkaerőhiány és az elvándorlás, 10 százalék körüli béremelésre volt szükség, hogy a még meglévő, és rendkívül nehezen pótolható és értékes dolgozókat megtartsák.

A drágulás mértékéről, illetve a szolgáltatások díjának emeléséről csak október elején lesz átfogó kép, az, hogy a szülőknek mennyit kell fizetniük attól is függ, hogy az önkormányzatok mennyi költséget tudnak átvállalni. 

Ez lehet a teljes ár 20-50 százaléka, bizonyos esetekben 100 százalék és van, ahol a nyersanyagköltséget hárítják át a szülőkre – írja a lap.

Országos szinten közel másfél millió gyerek vesz részt a közétkeztetésben, a növekvő életkorral egyenes arányban csökken a menzán étkezők száma. Fordulópontot hozott a szabadszedéses rendszer bevezetése, ami megállította a létszám csökkenését, javult a minőség is. A diákok körében népszerű a két-háromféle menüsor, de ez magasabb költséggel és minőségibb munkaerőigénnyel párosul, vagyis az átlagosnál drágábbak.

Az átlag feletti áremelkedést egyes intézményekben a szabadszedésre átállás is magyarázza, mármint részben, hiszen az élelmiszer, az energia és a munkaerőköltség mindegyik szolgáltatónál drágult. 

Sáfár Ferenc szerint az idei áremelés mértéke a tavalyi szerződések függvénye is, hol tavaly sikerült a költségnövekedés nagyobb részét érvényesíteni a szolgáltatás árában, ott idén szolidabb lehet az árváltozás, és fordítva.

„A közétkeztetők igyekeznek óvatosan árazni, szerződésmódosítás nélkül évente egyszer van lehetőség árat emelni” – mondta a szakember, aki szerint előnyösebb konstrukció lenne a dinamikus árképzés, hiszen lehetetlen pontosan megmondani most, hogy mi mennyibe kerül majd hat hónappal később vagy egy év múlva. 

Csatlakozzon hozzánk közösségi oldalainkon is!
Ne maradjon le semmiről...
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Kapcsolódó tartalmak