Ismét drágul a grízes tészta, nehéz helyzetben a közétkeztetés
Komoly áremelkedés jöhet ősztől az iskolai menzákon, a drágulásban az infláció mellett a munkaerőhiány is közrejátszik. A közétkeztetési cégeknek 10 százalékos béremelést kellett adniuk, hogy megtartsák a dolgozóikat.


Komoly áremelkedés jöhet ősztől az iskolai menzákon, a drágulásban az infláció mellett a munkaerőhiány is közrejátszik. A közétkeztetési cégeknek 10 százalékos béremelést kellett adniuk, hogy megtartsák a dolgozóikat.
Nagy eltérésekkel, de minden iskolai menza díja emelkedik idén ősztől – írja a Népszava. A nagyüzemi pékségek 15-30 százalékos áremelést terveznek, miközben drágul az energia, emelkedett a gáz ára, és vannak vállalkozások, akiknek nem mindig van választási lehetőségük a tarifákat illetően.
„Rendkívül nehéz időtállóan kalkulálni a költségeket, mert a múltbeli árak, illetve árdinamika alapján kell megmondani, hogy mennyiért fogunk szolgáltatni majd egy éven át” - mondta lapnak Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője.
Az ágazatban aggasztó a munkaerőhiány és az elvándorlás, 10 százalék körüli béremelésre volt szükség, hogy a még meglévő, és rendkívül nehezen pótolható és értékes dolgozókat megtartsák.
A drágulás mértékéről, illetve a szolgáltatások díjának emeléséről csak október elején lesz átfogó kép, az, hogy a szülőknek mennyit kell fizetniük attól is függ, hogy az önkormányzatok mennyi költséget tudnak átvállalni.
Ez lehet a teljes ár 20-50 százaléka, bizonyos esetekben 100 százalék és van, ahol a nyersanyagköltséget hárítják át a szülőkre – írja a lap.
Országos szinten közel másfél millió gyerek vesz részt a közétkeztetésben, a növekvő életkorral egyenes arányban csökken a menzán étkezők száma. Fordulópontot hozott a szabadszedéses rendszer bevezetése, ami megállította a létszám csökkenését, javult a minőség is. A diákok körében népszerű a két-háromféle menüsor, de ez magasabb költséggel és minőségibb munkaerőigénnyel párosul, vagyis az átlagosnál drágábbak.
Az átlag feletti áremelkedést egyes intézményekben a szabadszedésre átállás is magyarázza, mármint részben, hiszen az élelmiszer, az energia és a munkaerőköltség mindegyik szolgáltatónál drágult.
Sáfár Ferenc szerint az idei áremelés mértéke a tavalyi szerződések függvénye is, hol tavaly sikerült a költségnövekedés nagyobb részét érvényesíteni a szolgáltatás árában, ott idén szolidabb lehet az árváltozás, és fordítva.
„A közétkeztetők igyekeznek óvatosan árazni, szerződésmódosítás nélkül évente egyszer van lehetőség árat emelni” – mondta a szakember, aki szerint előnyösebb konstrukció lenne a dinamikus árképzés, hiszen lehetetlen pontosan megmondani most, hogy mi mennyibe kerül majd hat hónappal később vagy egy év múlva.