Ma 17:28

Így fogadták a grúz tüntetők Orbán Viktort

Kontroll.hu
Kontroll.hu
Így fogadták a grúz tüntetők Orbán Viktort

Grúzia fővárosában a grúz elnöknő felhívására tömegesen vonultak utcára a nyugatbarát ellenzék támogatói a hétvégi választási eredmény miatt, új választást követelve. A tüntetők ellen könnygázt is bevetettek a rendőrök, és több embert előállítottak.

A hétvégi választást az oroszbarát, éles nyugatellenes politikát folytató Grúz Álom nyerte, amely a Fidesz szövetségesének számít. A nyugatbarát ellenzék választási csalásokról és orosz befolyásról beszél, a többi közt azt állítják, tömegesen szavazhattak az új elektronikus voksolási rendszerben egyesek ugyanazzal a személyi azonosítóval.

Míg a Kreml és Orbán Viktor üdvözölte a hétvégi eredményt, a grúz ellenzék és az EU vitatja a választások eredményét, az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosa pedig a választási szabálytalanságok átlátható, független kivizsgálására szólította fel a grúz választási szerveket.

A hétvégi választás után Orbán Viktor elsőként látogatott el az uniós vezetők közül az általa „konzervatívnak, kereszténynek és Európa-pártinak” nevezett országba. Látogatását azonban füttykoncert és tüntetés fogadta, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pedig az RNE spanyol közszolgálati rádiónak adott interjúban közölte: Orbán Viktor nem az Európai Uniós képviseli georgiai látogatásán.