2024.10.26. 10:23

Hiába ígérték, nem javult a vesetranszplantáltak helyzete Budapesten

Hiába ígérték, nem javult a vesetranszplantáltak helyzete Budapesten

Nemcsak a vese- hanem a májtranszplantáltak ellátásának színvonala is romlott a SOTE-n belül 2021-ben lezajlott szervezeti átalakítással. Alagsori váró, egy koedukált vécé jut az Üllői úti épületben 1300 transzplantáltra, akik heti-havi rendszerességgel járnak vissza kontrollra. Az egyetem nem válaszol az átalakítás okait firtató kérdésre, pedig úgy kiderülhetne, hogy miért kellett két éve elköltöznie a transzplantációs osztálynak. 

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs részlegét 2022-ben költöztették át a Baross utcai épület felújítására hivatkozva az egyetem Üllői úti, külső klinikai tömbjébe. Veseátültetés történik leggyakrabban, az országban négy helyen. Szegeden, Pécsen, Debrecenben és Budapesten, de csak utóbbi fejlődik visszafelé, pedig itt végzik el a legtöbb szervátültetést. Erről idén júniusban beszélt Remport Ádám transzplantációs szakorvos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A szakember szerint az ellátás színvonalában tapasztalható visszaesés 2021-től kezdődött, amikor a transzplantációs klinikát beolvasztották egy sebészeti klinikai tömbbe. Ez azért jelent problémát a szakember szerint, mert ha egy sikeres átültetés után komplikáció lép fel, akkor a beteget fel kell venni az osztályra. 1990-ben 350 gondozottra 8 ágy jutott, ma pedig ugyanúgy 8 ágy jut 2500 gondozottra.

A transzplantáltak szerint is romlott az ellátás

Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke Rompert Ádámhoz hasonlóan úgy látja:  akkor kezdődött el nagyobb mértékben romlani a transzplantációs utógondozás színvonala, amikor megtörtént az összevonás. A Baross utcai épület a kilencvenes években kifejezetten Transzplantációs Klinikának újították fel, hogy ott transzplantációt és azzal összefüggő kezeléseket végezzenek, viszont az Üllői úti egység nem erre lett kialakítva.

Nem tud arról, hogy nyolc ágynál több jutna a SOTE Üllői úti telephelyén a vesetranszplantáltaknak, legalábbis a nyár elején az ATV-ben elhangzottak óta nincs információja arról, hogy végbement volna ágyszámnövelés. Ez az ágyszám azért is kevés, mert a szervátültetettek élethosszig immunszupresszív terápiában részesülnek, aminek hatásaként másképp reagál a szervezetük bizonyos folyamatokra, gyógyszerekre. Ezért jó, hogy ha transzplantáltakhoz értő szakemberekel egy helyen vannak, és így végeznek el rajtuk akár olyan egyszerűnek tűnő beavatkozásokat is, mint egy sérvműtét vagy egy epeműtét. Sok orvos nem is vállalja a szervátültetettek kezelését, volt, akit a fogorvos sem kezelt azért, mert átültetett.

Felújítás miatt kellett menniük, de minden olyan, mint volt

Jól mutatja a helyzet bizonytalanságát, hogy az átköltözés után nem sokkal később visszaköltöztették a vesetrenszplantáltak ambuláns ellátását a Baross utcába. A visszatéréskor minden olyan volt, mint amikor elköltöztek. Az érintett épületrészben nem látták nyomát felújításnak. A régi-új ellátási helyen jelenleg a transzplantáltaknak nincsen ágy, a nefrológusok is kénytelenek ingázni a Baross utcai ambuláns és az Üllői úti fekvőbeteg-ellátás között.

Az ambuláns ellátás keretein belül végzik az átültetés utáni kötelező vizsgálatokat. Eleinte hetente, kéthetente, de ha egy év után mindent rendben találnak, akkor három havonta. A kontroll vizelet- és vérvételből, orvosi vizsgálatból áll, az évente egyszer pedig ultrahangos és röntgen vizsgálaton is át kell esniük a transzplantáltaknak.

A vesetranszplantáltak ellátás szempontjából még mindig jobb helyzetben vannak, mint azok, akik májátültetettként a SOTE Üllői úti klinikáján maradtak ambuláns ellátásra. Ott az alagsori váróban szűkös a hely és egy koedukált vécé jut az ellátásra várókra.

Berente Judit szerint az érintettek tesznek náluk panaszt, amit több ízben jeleztek is a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatójának. Orvosi kérdésekben egyáltalán nem foglalnak állást, mert az az orvosok dolga, a klinikai állapotokkal kapcsolatban meg nem tudnak mit tenni. Őket sem tájékoztatják arról, hogy megoldódik-e a helyzetük, így ők sem tudnak mit mondani a 3800 vese- és májtranszplantáltnak.

Az egyetem válaszol, de mégsem

Szerettük volna megtudni azt a SOTE-től, hogy mi indokolja az osztályok oda-vissza költöztetését, volt-e koncepció az átalakítások 2021-es megkezdésekor. Nem válaszoltak többek között arra a kérdésre sem, hogy mi szólt amellett, hogy a Semmelweis Egyetem Transzplantációs részlegét összevonták a I. sz. Sebészeti Klinikával. Egy nyári közleményt küldtek el, amely az eddigi fejlesztések mellett arról szól, hogy a vese-, máj és hasnyálmirigy-transzplantációk száma hamarosan visszatérhet a 2020-as Covid-járvány előtti időszakra.

"A transzplantált betegek kezelését, elő- és utógondozását egy 44 ágyas mátrix-jellegű osztály végzi, és folyamatban van egy új, modern, minden szakmai igényt kielégítő transzplantációs intenzív osztály kiépítése is."

- áll a közleményben. Épp ezért rákérdeztünk arra is, hogy a 44 ágyból mennyi jut a vesetranszplantáltakra. A cikk megjelenéséig sem erre, sem pedig arra nem érkezett válasz, hogy a közleményben említett új intenzív osztály kiépítése hogy áll és ez mennyivel növeli majd a transzplantációs utógondozásban használható ágyszámot.

Transzplantációs klinika helyett magánellátás?

A Baross utcai transzplantációs klinika felújításról szóló közbeszerzés 2021 októberi kiírásakor még az épület felújításáról volt szó, ennek megfelelően a hirdetményben olyan munkálatok tervezésére kerestek kivitelezőt, mint a nyílászáró-csere, a légkezelés, a csatornarendszer, mellékhelyiségek korszerűsítése. A kiírás akkor még orvostechnológiai felújításokat nem tartalmazott, de egy 2022 márciusi szerződésmódosításból kiderül, hogy a SOTE további igényeket tartott szükségesnek a kiírás után nem sokkal megvalósult összevonás miatt. Jól mutatja, hogy mennyire nem tájékoztatták az érintetteket az átalakulásokról:

míg a szervátültetettek szövetsége honlapján még 2022 áprilisában, a költözés előtt is arról számolt be, hogy átmenetileg a felújítás miatt költöznek, a közbeszerzés módosításából kiderült, hogy "2021. november 1. napjával a Transzplantációs Klinika összevonásra került a I. sz. Sebészeti Klinikával, amely Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika néven új vezetéssel folytatja működését.

2024 január 9-én ismét új eljárást írtak ki a Baross utcai épület felújításának megtervezésére. Ebben már szerepeltek az orvosszakmai igények is. Az épületben a tervek szerint egy új VIP ellátási szintet is ki fognak alakítani az Onkológiai-, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás-, a Diagnosztikai-, valamint a Labor ellátás korszerűsítése mellett. Ezek a területek mind kapcsolódnak a transzplantációs ellátáshoz.

A teljes bizonytalanságot ugyanakkor az mutatja, hogy több információ is kering arról, hogy mi lesz az épület sorsa és miért van szükség VIP ellátásra. Több helyről lehet például azt hallani, hogy az egyik alapítvány magánkórháza is helyt kap az épületben, de hivatalos információ nyilvánosan nem elérhető. A helyzeten az sem segít, hogy az intézmény nem ad tájékoztatást a folyamatokról az érintetteknek. 2024-ben Magyarországon elképzelhető az, hogy egy jól működő transzplantációs osztályból magánkórház lesz, de ugyanúgy az sem kizárt, hogy a felújítás végeztével visszaköltözhet a transzplantációs klinika az erre a célra átalakított, felújított épületbe.