Ma 13:01

Árrésstop lecsóra – tavasszal visszafelé sülhet el az intézkedés

Kontroll.hu
Kontroll.hu
Árrésstop lecsóra – tavasszal visszafelé sülhet el az intézkedés

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet, hogy a paprika és a paradicsom is bekerült az árrésstopos termékek közé, vagyis a boltok legfeljebb 10 százalékos árrést tehetnek rájuk. A döntéstől az illetékesek a főszezonban vélhetőleg alacsonyabb árakat reméltek, ám a valóság alaposan rájuk fog cáfol: a szezonális akciók ellehetetlenülésével ugyanis magasabb lesz a fogyasztói ár, mintha nem lenne árrésstop. 

Decembertől bővítette ki a kormány az árrésstopról szóló rendeletet, és számos hústermék mellett több zöldség és gyümölcs, így a paprika és a paradicsom is bekerült a szabályozott körbe.

Szezonon kívül a magyar paprika és paradicsom alig található meg a kereskedők polcain, hiszen a kínálat 85–90 százalékban importól származik. Ilyenkor kevesebbet is fogyasztunk ezekből a zöldségekből, a kereskedők viszont gyakran nagyon magas, akár 40–80 százalékos árréssel dolgoznak. Ebben a helyzetben a hatóságilag engedélyezett 10 százalékos árrésplafon valóban képes csökkenteni a fogyasztói árakat. 

Csakhogy, amint beindul a hazai szezon, minden megfordul. A magyar paradicsom és paprika ilyenkor nagy mennyiségben jelenik meg a piacon, és a gyorsan romló, friss árun a kereskedők is szeretnének minél hamarabb túladni, hogy a termés ne „rohadjon” rájuk. Ennek pedig árengedményekkel és akciókkal tudják elejét venni a termelők, és a kereskedők.

Csakhogy az engedélyezett 10 százalékos árrésplafon miatt ezentúl nem lenne kellő mozgástér az akciózásra. Egy példa: még egy látványos, például 50 százalékos akció is a gyakorlatban mindössze 5 százalékos árcsökkenést jelentene, amit a vásárlók észre sem vesznek, a boltnak viszont komoly veszteséget jelentene. Előre megjósolható, hogy a kereskedők az árrésstopos zöldségekből nem fognak akciózni, de, hogy a pénzüknél maradjanak, az exportpiacok felé irányítják azokat. 

Paradox módon mindennek az lesz a következménye, hogy elmarad a szezonális áresés, amely normális piaci körülmények között tavasszal és kora nyáron szinte automatikusan be szokott következni. Azaz az árrésstop épp akkor akadályozza az árak csökkenését, amikor arra a legnagyobb szükség lenne. 

Ezért is mondja a közel 500 termelőt tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (Délkertész) elnöke, Nagypéter Sándor, hogy a paprika és a paradicsom árrésstopját február után már nem kellene meghosszabbítani, mert tavasszal már a termelők és a vásárlók is annak kivezetésével járnának jobban – idézi az elnököt a G7. 

Nagypéter Sándor szerint a zöldségek és gyümölcsök méltányos árrése átlagosan minimum 25-30 százalék között lenne, körülbelül ezt vállalhatnák a piaci szereplők hosszabb távon is.

Az árrésstop 2025. március 17-én vezették be 30 alapvető élelmiszerre azzal a céllal, hogy az infláció és az élelmiszerd rágulás hatásait csökkentsék. A szabály szerint a kereskedők csak legfeljebb 10 százalékos árrést alkalmazhattak. Az intézkedést eredetileg 2025. május 31-ig tervezték, de később több lépcsőben, többször is meghosszabbították, végül 2026. február végéig fenntartották.

Csatlakozzon hozzánk közösségi oldalainkon is!
Ne maradjon le semmiről...
Iratkozzon fel hírlevelünkre
advertisement