Ma 10:11

Van már olyan közvélemény-kutatás, ahol a Tisza Párt megelőzte a Fideszt

Kontroll.hu
Kontroll.hu
Van már olyan közvélemény-kutatás, ahol a Tisza Párt megelőzte a Fideszt

A Partizán megbízásából a 21 Kutatóközpont október 9. és 15. között 1000 főt keresett meg egy online kérdőívvel. A reprezentatív felmérés szerint megtörtént a fordulat a magyar belpolitikában: a legnagyobb ellenzéki párt, a Tisza (42 százalék) már lehagyta támogatottságban a Fideszt (40 százalék) a pártot választó, a szavazáson biztos részvételt ígérő választók körében.

kép 1.jpg

Ha most rendeznének egy parlamenti választást, a Tisza és a Fidesz mellett csak a Mi Hazánk jutna be az Országgyűlésbe, a Demokratikus Koalíció és a Kétfarkú Kutyapárt pedig az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt végezne. A közvélemény-kutatás szerint a teljes lakosság körében még a Fidesz áll jobban: ott 29 százalékot kaptak, a Tisza Párt pedig 26-ot. Itt is csak a Mi Hazánknak lenne meg a 5 százalék, az MKKP-nak és a DK-nak csak 3, a Momentumnak és Jobbiknak 2 százalékos bázisa van, míg 28 százalék párt nélkülinek mondta magát.  

kép 2.jpg

A 21 Kutatóközpont szakemberei korcsoportonként is megnézték a pártpreferenciákat, és arra jutottak, hogy a 65 évnél idősebbek körében a Fidesz a legnépszerűbb: 46 százalék szimpatizál Orbánékkal, míg a Tiszával csak 13, 27 százalék pedig párt nélküli. Az életkor csökkenésével egyenesen arányos mérséklődést mutat a Fidesz iránti és egyenesen arányos emelkedés a Tisza iránti szimpátia: 50 és 64 év közöttiek közül 27 százalék a Fidesszel, 23 a Tiszával, 40-49 év közöttiek közül 33 a Fidesszel, 25 a Tiszával, 30 és 39 év közöttiek közül 14 a Fidesszel, 38 a Tiszával, és végül a 18 és 29 év közöttiek közül 12 százalék a Fidesszel és 41 százalék a Tisza Párttal szimpatizál. A párt nélküliek száma a 30 és 39 év közötti csoportban a legmagasabb (30 százalék), de a legalacsonyabb sem megy 27 alá (a 65 év fölöttieknél).

kép 3.jpg

A felmérésből az is kiderült, hogy a Fidesz-szavazók 84 százaléka szerint inkább jó irányba mennek a dolgok Magyarországon (16 százalékuk szerint inkább rossz), míg a tiszások 2 százaléka gondolja csak úgy, hogy a helyzet biztató, 98 százalék szerint pedig nem az. Az összesített adatok szerint 29 százalék szerint mennek jó irányba a dolgok, a többiek szerint inkább rossz úton vezeti az országot az Orbán-kormány.

kép 4.jpg

Az október elején megjelent közvélemény-kutatásában a Závecz Research még 5 százalékos különbséget mért a két nagy párt között (Fidesz 39 százalék, Tisza 35 százalék), legutóbb pedig az Idea Intézet a felmérésében már csak 2 százalékos fideszes előnyt állapított meg. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely az október 18-i Kormányinfón ezekre úgy reagált: szerinte a választások között politikai célokat és érdekeket szolgálnak a kutatások. 

Kapcsolódó tartalmak