2024.10.21. 12:30

20 millió kofánként, maradhat?

Kontroll.hu
Kontroll.hu
20 millió kofánként, maradhat?

A fideszes falusi idill hosszú árnyéka

 

Valaki elmondaná, hogy hol van az a „termelői piac”, amit az állam 100 millió forinttal felújított? … Naívan kérdezem, nem vágom, csak ezt hallottam a kormányinfón…” – hangzik a kérdés egy hévízgyörki közösségi csoportban október 16-án, nem sokkal azután, hogy a kormányszóvivő büszkén sorolta a legfrissebb eredményeket. Már a kérdés is furcsa, hiszen milyen lehet az a piac, amelyre 100 milliót költöttek, a községben élők mégsem tudnak róla?! Megnéztük. És nemcsak kofákkal, de a fideszes vezetés évtizedes árnyékával is szembesültünk. 

Az új piac, ahonnan az árus visszamegy a régi helyére

Hévízgyörk egy 3 ezer lelkes község alig 35 kilométerre a fővárostól. Vonattal is mehetnénk Budapestről, de hiába a nemrég felújított vasútállomás és pálya, alig akad vonat, amelyik itt megállna. Szombatra az applikáció mindössze hármat jelez, egy hajnalit és két estit, azokat is aszódi vagy turai átszállással. Hát fogyjon a benzin, az autót választottuk. Út közben van idő utánanézni annak, hova is megyünk!

Hévízgyörk éppen 3 éve, 2021-ben nyerte el a 99,9 millió, kerekítve százmilliós támogatást a termelői piacra. A projekt összköltségét akkor 113 millióra becsülték. A pénz lassan befolyt, a közbeszerzést a község ki is írta. 2022. augusztusára megszületett az eredmény, az IMS és IM Invest Kft. nettó 130, azaz bruttó 165 millióért vállalta a munkát. Nem kis összeg, Hévízgyörk frissen meghirdetett legdrágább családi házait is megvehetnénk belőle és még maradna is bőven!

A neten keresgélve az is kiderül, a piac elvileg már tavaly elkészült! Az idei önkormányzati választási kampányban dicsekszik is vele Bazan Tibor fideszes polgármester.

437965420_424359947008292_2014580575676850878_n.jpg

2023 augusztusában pedig Vécsey László fideszes országgyűlési képviselővel közösen állapítják meg, milyen szépen formálódik!

Kép2.png

Hogy mi történt az elmúlt egy év alatt, ki tudja?! Tény, hogy a "helyi termelőknek és családoknak" még egy évet várniuk kellett arra, hogy megnyíljon a piac. A mintegy két kocsibeállónyi helyen a tucatnyi asztalnál árus bőven van, vásárló viszont alig. Pedig azzal is igyekeztek növelni a „forgatagot”, hogy az október 19-i szombatra családos programot, tökfaragást hirdettek. (Egy héttel korábban gulyásleves partira várták ugyanide a helyieket.)

IMG_20241019_094230.jpg
Az új piac 165 millióért. A közbeszerzési kiírás szerint egy 269 négyzetméteres piactér, egy 68 négyzetméteres szociális blokk, egy 14 négyzetméteres hulladéktároló, 460 négyzetméternyi beton térburkolat, 46 méternyi kerítés és egy háztartási méretű napelemes energiatermelő rendszer épült az összegből. 

Hogy a községháza mögé bedugott új piac egyelőre nem vált be, csak a pénzt vitte, mutatja, hogy a helyi bolt közelében szombatonként délelőtt továbbra is megy az árusítás. Október 19-én is ott voltak a helyi termelők virágot, zöldséget kínálva. 

IMG_20241019_093514.jpg
A régi, de az új piac megnyitása után is működő árusító hely a bolt közelében. 

 

Joggal, hiszen aki a boltban vásárol, megáll az árusoknál is szétnézni. Volt, aki közülük kipróbálta az új piacot, de visszaköltözött régi helyére, mert vásárlói a megszokott helyén keresték, nem mentek utána. Nagyobb vásárra pedig itt kevés az esély, hiszen egy ugrás (a második település) Tura, ahol nemcsak szombati piac működik, de hétköznaponként jó árut kínálnak a nagybani piacon is. 

A hévízgyörki „házi” beszállító

Miközben az új termelői piac láthatóan nem jött be a vásárosoknak és vásárlóknak, egyvalaki biztosan profitált rajta. Mégpedig az építő, az IMS és IM Invest Kft. Kis kutakodással gyorsan kiderül, Illés Mátyás két cége (az IMS és IM Invest Kft., illetve az IMI-999 Ingatlanberuházó-értékesítő, Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) a fideszes Bazan Tibor polgármesterré választása óta (2014) sorra kapja a megrendeléseket a községben. Sőt, csak ők kapják, ha épület építéséről, felújításáról, korszerűsítéséről van szó. Hiába a nyilvános közbeszerzés, valahogy ők futnak be nyertesnek. Akkor is, ha a pályázatot nem a település, hanem a Pest Megyei Önkormányzat írta ki. Így szállhatott be a hévízgyörki cég nettó csaknem 60 millió  forintos megbízással a Mária út Pest megyei szakaszának fejlesztésébe is. (Érdemes tudni, a Pest Megyei Közgyűlésnek akkoriban, ahogyan ma is, Bazan Tibor hévízgyörki polgármester is tagja volt a Fidesz színeiben.) 

Az IMI-999 Kft. 2015 és 2021 között 12 munkához jutott a településen bruttó 467 millió forint értékben. Az IMS és IM Invest Kft. 2019-től kapja a megbízásokat, jelenleg bruttó 521 millió forintnál tartanak. A két Illés-érdekeltségű cég megbízásai pedig összességükben közelítik az 1 milliárd forintot! 

tablazat_jav.jpg

Árbevételeik alapján mindkét vállalkozás kisebb építőipari cég, az IMI-999 Kft. bevételei 2021 után a töredékére estek vissza, az IMS és IM Invest Kft pedig láthatóan 2019 óta fut igazán jól.

arbevetel.jpg

Nagyobb fideszes rivális a láthatáron?!

Az Illés-cégek egy évtizeden át láthatóan számíthattak a hévízgyörki megbízásokra. 2024 azonban fordulatot hozott. Hiába indult a hévízgyörki önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére kiírt tenderen az IMS és IM Invest Kft, a nagyobb megbízást nem ők, hanem egy kartali bejegyzésű vállalkozás, a Füzeséri Építő Zrt nyerte el. Illés cége nettó 37,5 millióért végezheti az Ifjúsági és Közösségi Központ energetikai korszerűsítését, a Füzeséri Építő Zrt. pedig nettó 48 millióért a Művelődési Ház energetikai korszerűsítését. Utóbbi cég egyértelműen kormánypárti kötődésű, vezérigazgatója és tulajdonosa Füzeséri László kartali fideszes önkormányzati képviselő. Ráadásul megbízásai alapján nagyobb játékosnak tűnik az Illés-cégeknél, amelyek a nyilvános közbeszerzési adatbázis szerint más településen nemigen rúgtak labdába. A Füzeséri Építő Zrt. árbevétele tavaly már az 1 milliárd forintot közelítette, ők építhetik például idén a fideszes vezetésű Kerekharaszt 8 fős, egy csoportszobás minibölcsődéjét nettó 108 és fél millió forintért, de ez a cég volt az is, amely 2 millió forintos négyzetméteráron húzhatta fel tavaly Püspökszilágy szintén 8 fős minibölcsődéjét.